Likeur zonder suiker

Van de meeste vruchten kan er diksap gemaakt worden.
Dit diksap, vooral van appelen en peren, kan ook gebruikt worden om toe te voegen bij het bereiden van vruchtenconfituren. Dan heb je minder suiker nodig. Erg lekker is confituur van 1 l appeldiksap met 1 kg aardbeien, 250 g bosaardbeien en  het sap van een citroen.

Diksap maak je gemakkelijk met een stoommextractor.

Werkwijze diksap:

  • vul onderaan met water
  • vul het bovenste deel met fijn gesneden vruchten, vruchten die oxideren (appel, peer) moet je snel behandelen of overgieten met het sap van een citroen of appelsien
  • begin met hevig vuur, dan net aan de kook houden
  • als je klaar bent het sap aflaten en eventueel verder inkoken
  • voorzichtig in met heet water voorgespoelde wijnflessen laten lopen
  • flessen sluiten met weckkapje

Werkwijze likeur:

  •  1/2 diksap
  •  1/2 gefilterde alcohol 40%  vol waarin eerst de bijkomende kruiden geweekt zijn
  •  een voorbeeld:
    • 0,5 liter appeldiksap
    • 0,5 l alcohol 40% vol waarin 1 kruidnagel, 1/4 vanillestok en een snuifje kaneel gedurende 1 week geweekt heeft, dan filteren
  •          of:
    • 0,5 l appeldiksap
    • 0,5 l alcohol 40%
    • kruidentinctuur bij druppelen naar smaak

Diksap maken lukt goed bij: aalbes, aardbei, appel, verse abrikoos, appel, bosaardbei, braambes, zwarte bes (cassis), druiven, framboos, kersen, nectarine, peer, perzik, verse pruim, sleedoorn en stekelbes.


Gemaakt op: 06/09/2016 / Update: 05/11/2017