Yoghurt

Yoghurt is gefermenteerde melk. Als ferment kan je naar keuze yoghurtfermpent of bifidusferment gebruiken.
Je kan ook starten met een ent van ongepasturiseerde verse (levende) yoghurt.
Fermenten kan je kopen bij Brouwland of Brouwmarkt à €3-4.

 

Materiaal:

  • yoghurtmachine
  • gepasteuriseerde melk
  • yoghurtferment

Bereiding:

  • eerste bereiding: zie handleiding toestel
  • na allereerste bereiding 5 plastiek potjes vullen met  5 soeplepers verse yoghurt en diepvriezen
  • voor 2de en volgende bereiding (om de 2 of 3 dagen): 5 soeplepels yoghurt en 1 liter melk
  • als de yoghurt te dun wordt, verder werken met een diepvriespotje
  • zo kom je met één zakje ferment bijna 5-6 maanden toe

Tips:

  • fruityoghurt: steeds het fruit toevoegen net voor het gebruik zodat de yoghurt intact blijft en kan gebruikt worden om veder te kweken
  • fruityoghurt met vers fruit onmiddellijk consumeren ander kans op spontane gisting
  • yoghurt is ook een goeie basis om lightmayonaise te maken (helf om helft met gewone mayonaise)
  • yoghurt is een goeie basis om yoghurvinaigrette te maken
    • 1/2 l verse yoghurt
    • 2 eetlepels (graan)mosterd
    • 1 eetlepel acacia vloeibare honing
    • scheutje wijnazijn met dragon of ciderazijn
    • scheutje notenolie of macadamiaolie
    • peper
    • zout