kruiden

Hydrolaten

Hydrolaten ontstaan bij stoomdestillatie van planten.
De stoom maakt de vluchtige stoffen los en voert deze mee.
Ook minder vluchtige stoffen lossen op in de stoom.
De alambic kan hierbij gebruikt worden, de meeste blogger’s en websites proberen een alambic uit Portugal te laten overkomen terwijl het heel eenvoudig te koop is bij Brouwland, in Beverlo (Limburg): alambics  van 1,5 tot 100 liter.

Olie

Bereiding

  • 250 g zaden / gedroogde kruiden fijnmalen met een electrische koffiemolen (niet warm laten draaien), een speciale kruidenmolen of in de vijzel
  • glazen bokaal van ongeveer 3 à 500 ml vullen met de kruiden/zaden
  • 250 ml olie* bijvoegen en bokaal hermetisch sluiten, 4 weken in de zon zetten
  • filteren door een koffiefilter
  • in een bruine fles doen

Tinctuur

Basisregel

  • Droge kruiden
    • 110 g droge kruiden, fijn wrijven in de vijzel
    • 570 ml ethanol 70% vol
    • 2-4 weken laten macereren
    • filteren (koffiefilter en uitpersen)
  • Verse kruiden
    • 228 g verse kruiden
    • 570 ml ethanol 80% vol

Kruiden in likeur

Wat staat er op de fiche:

Latijnse naam

Nederlandse namen

gebruikte delen van de plant

foto

kleurbijdrage

smaakbijdrage

bruikbare fracties bij destillatie

gebruiken tot g kruid per liter maceraat

 

Abonneren op RSS - kruiden