bier

Ice bock - anders

Ice bock of ijs bock is een sterke drank uit bier zonder destilleren, mooi in theorie maar hoe doe je dit praktisch?

Meest verspreide versie

Benodigdheden:

  • petflesje van 50 cl (frisdrank)
  • diepvries

Ingrediënten:

  • flesje bier 33 cl naar keuze

Werkwijze:

Bier als basis voor sterke drank

Bier is de basis voor 3 sterke dranken.

Bier uit mout

Waterbehandeling

pH

Tags:

Bier uit moutrextract poeder

Bij minimaisch wordt gebruikt gemaakt van de enzymen in moutpoeder. Deze enzymen kunnen zowel hele als gesneusde moutkorrels, graankorrels als graanvlokken versuikeren.

Werkwijze

Zoek een recept en zorg voor de juiste ingrediënten.

Een voorbeeld voor donker abdijbier:

4 kg moutpoeder licht, 750 g moutpoeder medium, 75 g moutpoeder zwart, 600 g maïsvlokken, 200 g suiker

Brouwschema

Bier uit concentraten

Brouwprocessen

Bottelen: het vullen van flessen of vaten.

Dry Hop: extra hop toedienen tijdens het lageren van het bier (tussen gisting en bottelen)

Eesten: het verhitten van de kiemende gerst om de groei van de kiem te stoppen. Ook wordt de mout gedeeltelijk ingedroogd (-5% water) zodat deze minder gevoelig is voor schimmel.

Gisting: het omzetten van (enkelvoudige) suikers in alcohol door gistcellen.

Geschiedenis van het bier

Oudste bier

Dit is erg moeilijk om te bepalen. Meer dan waarschijnlijk werd het ontdekt door een vergeten broodbrij die spontaan begon te gisten.
In Jarmo, het oudst gekende landbouwers dorp  van Mesopotamië (nu Irak), werden sporen gevonden van een gerstcultuur, zo’n negen duizend jaren voor onze tijdrekening. Brouwen van bier behoorde samen met het bakken van brood tot de huishoudelijke taken van de vrouw.
De oudst gekende bieren zijn niet veel meer dan een gegiste brij, afkomstig van verkruimeld brood.

Bier en de wet

Volgens de wet van 7 januari 1998, Wet betreffende de structuur en de accijnstarieven op alcohol en alcoholhoudende dranken verschenen in het staatsblad op 4 februari 1998 in hoofdstuk 2 artikel 7: “Vrijstelling van accijns en bijzondere accijns wordt verleend voor bier dat door een particulier is geproduceerd en dat door de producent, de leden van zijn gezin of zijn gasten wordt verbruikt, mits er geen verkoop plaatsvindt.

Abonneren op RSS - bier