likeur

Methanol

Methanol CH3OH met kookpunt 65°C is de eenvoudigste alcohol, is giftig en veroorzaakt op termijn blindheid en allerhande neurologische stoornissen van duizeligheid tot depressie, een hoge dosis (ongev. 25 g voor een volwassene) kan tot de dood leiden. Het vlampunt (temperatuur waarop er nog voldoende damp gevormd wordt om te branden) is 11°C. Een methanol-luchtmengsel is explosief bij een alcoholgehalte tussen de 6 en 36 vol%!

Kruiden in likeur

Wat staat er op de fiche:

Latijnse naam

Nederlandse namen

gebruikte delen van de plant

foto

kleurbijdrage

smaakbijdrage

bruikbare fracties bij destillatie

gebruiken tot g kruid per liter maceraat

 

Ratafia

Absint

Anijslikeur

Speciale likeuren

Likeurrecepten

Basiswijn maken

Ambachtelijk

Deze veilige basiswijn eeft een relatief hoog alcoholgehalte zodat je minder dure accijnsalcohol hoeft te gebruiken. Deze wijn is veilig te destilleren maar dit is illegaal in België.

Recept voor 9 l:

Likeurrekenen

Versnijden, verdunnen

Als je met sterke alcohol werkt wordt die versneden. Dit bereken je als volgt

  • Gehalte sterke alcohol = A
  • Gehalte gewenste alcohol = B
  • Verhouding is dan B : (A-B)

Voorbeeld:

  • Gehalte sterke alcohol = 96% vol
  • Gehalte gewenste alcohol =22 % vol
  • Verhouding alcohol – andere vloeistof is dan 22 : (96-22) = 22/74 (= 0,29729…)

Concreet:

Likeurprocessen

Coheberen

Coheberen is het destillaat opnieuw destilleren over (dezelfde) verse kruiden om de tinctuur of hydrolaat (bloemen- of kruiden- [stoom-]destillaat) sterker te maken.

Decanteren

Decanteren is het voorzichtig afgieten van vloeistof van de vaste stof op de bodem van een recipiënt. Het afgietsel wordt ook wel decantaat genoemd, de rest is het residu.

Pagina's

Abonneren op RSS - likeur