Bier als basis voor sterke drank

Bier is de basis voor 3 sterke dranken.

  • Jenever wordt gestookt van 'bier' uit gerst, rogge en mais. Het wort is niet gehopt. De dampen worden langs jeneverbessen geleid.
  • Malt whisky en whiskey worden gestookt van bier uit gerst.
    • Grain whisky uit een mengsel van mouten en granen (zoals jenever). De mout wordt dikwijls geëest met een turfvuurtje. Het wort is niet gehopt.
    • Whisky lagert minstens 3 jaar en 1 dag op eiken vaten.
    • Whisky uit één destilleerderij wordt single-malt genoemd.
  • Bourbon is Amerikaanse “whisky” op minstens 51% mais en de rest rogge. De bourbon wordt gelagerd op houten vaten (eik of meestal kastanje) die binnenin eerst gebrand worden.
  • Gin, de échte goeie, wordt gemaakt als een jenever maar i.p.v. de dampen langs jeneverbessen te leiden gebruikt men andere kruiden. Elke destileerder heeft zijn geheime samenstelling.

Zie ook de pagina met zelf gedestilleerd maken.


Gemaakt op: 2/09/2016 / Update: 30/10/2017