Ratafia

Pineau Ananas Banaan Nectarine

Oorspronkelijk verwees de term naar een drank die werd gedronken bij de ratificatie van een overeenkomst in Roussillon in Frankrijk en in Catalonië in Spanje. Later werd de drank ook in andere streken gemaakt. Ratafia wordt gemaakt door aan druivenmost of ander gistend fruit suiker, kruiden en alcohol toe te voegen. Door de toevoeging van alcohol stopt het gistingsproces, waardoor niet alle suikers worden omgezet. De ratafia blijft daardoor zoet van smaak. Het percentage alcohol in ratafia ligt tussen 16 en 22%.

Ratafia met vruchtensap

Met vruchtensap en alcohol komen we een heel eind, enkele voorbeelden.

Pineau

Pineau wordt gemaakt met druivensap of -most en alcohol (de goedkopere), al dan niet cognac (de échte).

  • Ingrediënten:
    • druivensap (in geval van geen eigen druiven uit een tetrabrik)
    • ethanol 60 % vol
    • eiken chips 3 g / l frans medium toast
    • blad van de druivelaar (facultatief)
  • Bereiding:
    • ethanol, druivenblad en eiken chips laten macereren gedurende 6 weken
    • 3/4 druivensap mengen met 1/4 gefilterde alcohol
    • 4 weken rijpen

Hetzelfde recept met andere vruchten en bessen.

Ratafia met gistende most

We benaderen het suikergehalte van druivenmost (140 - 250 g per liter) en kiezen voor 180 g/l . Dit kan door het suikergehalte van het sap te meten met een hydrometer (heeft een schaal met het suikergehalte in g / l).
Het toevoegen van suiker kan op basis van de hydrometer.
Om vruchtenwijn te maken heb je volgend materiaal nodig:

  • blender (voor grote hoeveelheden een fruitmolen)
  • gistingsvat
  • waterslot
  • hydrometer (Vinoferm)
  • maatglas 250 ml
  • eventueel persje

Ananasratafia (voor 2 liter)

  • Stap 1, de wijn
    • Ingrediënten:
      • 1 verse ananas
      • duiker
      • wijngist: korrelgist Bioferm Aromatic of Arsegan wijngist Aroma
    • Werkwijze:
      • was de ananas met lauw water en een goede detergent, schrob zacht met een borstel
      • spoel de ananas met koud water en droog af en verwijder de bladeren
      • snijd de ananas in blokjes (met schil) van ± 3 cm op een plank met gootje
      • doe de blokjes in de blender, vergeet het sap uit het gootje van de snijplank niet
      • laat even staan en giet voorzichtig 200 ml sap in het maatglas
      • bepaal de dichtheid met de hygrometer
      • giet het maatglas en de beker van de blender in een gistingsvat
      • voeg suiker bij tot 180 g/l(d = 1,076)
      • voeg de gist toe en plaats het waterslot
      • zet op kamertemperatuur
      • meet geregeld de dichtheid tot deze ongeveer 1,020 is
  • Stap 2, de likeur
    • Ingrediënten:
      • 500 ml ethanol 96 % vol
      • 400 à 500 g suiker
    • Bereiding:
      • giet de alcohol in het gistingsvat (hierdoor stopt de gisting)
      • flink schudden om het gas te verwijderen
      • zet op een koele plaats gedurende 1 week
      • filtreer door een neteldoek (opdraaien om uit te persen) of in de pers
      • voeg de suiker en het water toe tot 2 liter
      • laat 2 maanden rijpen
      • eventueel opnieuw filteren, nazoeten en bottelen

Bananenratafia

Gebruik bovenstaande werkwijze en vertrek van 8 grote overrijpe bananen, 500 ml water en het sap van een halve citroen.
Als gist gebruik je Bioferm Doux

Nectarinesratafia

Gebruik bovenstaande werkwijze en vertrek van 1 kg rijpe nectarines, enkel pitten verwijderen.
Bij de most doe je 1/2 opengesneden vanillestokje (niet mee in de blender)
Als gist de Kitzinger Tockay of de Arsegan Tockay.

Bioferm is een merk van Brouwland, Arsegan is een merk van Brouwmarkt
Kitzingerproducten worden zowel verdeeld door Brouwland als door Brouwmarkt


Gemaakt op: 05/09/2016 / Update: 06/11/2017