Beginnen met moonshine

Artikelinfo

Webpagina op Webupdate Infofiche
01/04/2019 07/04/2019  
In België moet over geproduceerde ethylalcohol accijns betaald worden.
De vergunning hiertoe wordt niet verstrekt aan particulieren.

Disclaimer

Dit informatief en wetenschappelijk artikel heeft geen reclame doel noch het doel om alcoholgebruik te stimuleren.
Alcohol voor consumptie destilleren is zonder vergunning in België verboden.

Doelen

  • een zo zuiver mogelijk alcohol maken om likeuren aan te maken
  • een sterke drank maken van eigen fruit, druiven, honing of mout

Basis

  • hoe een zo zuiver mogelijk alcohol maken?
    Het is belangrijk om:
    • te vertrekken van een zo zuiver mogelijke basiswijn uit suiker of glucose met een snelle gist
    • een trage gefractioneerde destillatie te doen
    • het eindprduct eventueel te behandelen met actieve kool
  • hoe een sterke drank maken van eigen fruit, druiven,...?
    Hier is het belangrijk om:
    • te vertrekken van een zo zuiver mogelijke wijn of bier bij voorkeur zonder toevoegingen (sulfiet en andere), gistvoeding is ok
    • een trage destillatie in een koperen ketel (alambiek)
    • een tweede (en eventueel derde) destillatie met scheiden van fasen, lees hier meer
  • met welk basismateriaal beginnen?

Basiswijn

  • kiest een turbogist, hierbij enkele voorbeelden met linken naar een verkoper (het is niet de bedoeling reclame te maken, wel te wijzen op een mogelijke gist en een leverancier ervan)
  • volg de aanwijzigen op de verpakking van de gist
  • je kan de vergisting sneller laten verlpen door de suiker te inverteren. gebruik per 3 kg suiker 3,5 tot 4 l water, laat ,10 min fink doorkoken met 5 g citroenzuur
  • kiest een turbogist
  • als alle suiker geinverteerd is, laat je afkoelen, indien geen actieve koolstof bij de gist gevoegd is, voeg je eventueel 75 g actieve kool / 25 l toe en vul je aan met water tot het voorgeschreven volume
  • zorg voor een degelijke tempeatuurcontrole (zie vezrpakking gist)
    • de goedkoopste temperatuurcontrole is in een onverwarmde ruimte als de buitentemperatuur rond de 10 °C
    • een thermostaat, een verwarmingsplaatje en een dikke deken
  • koel / klaar (klaringsmiddel dat een smaak achterlaat bij het stoken, bv. Alcotec 24 Turbo Klar) onmiddellijk na het gisten
  • destilleer zo snel mogelijk

    Gefractioneerde destillatie

    • hier zijn er 2 mogelijkheden, ofwel materiaal in glas ofwel in metaal
    • lees hier meer

    Stookwijn

    • zorg voor zuiver sap, eventueel versterken tot  en voeg eventueel gistvoeding toe
    • kiest een turbo gist die voldoende resistent is tegen acohol, voor fruitvergisting of voor mout
    • bereidingswijze, zie recepten bij moonshine

    Alambiek

    • een koperen ketel of inox ketel met koperen helm. Het koper neutraliseert enkele ongewenste esters.
    • na gebruik goed proper schuren, spoelen en laten drogen
    • als er toch een aanslag op het koper komt laten weken met lauw water met 10 g citroenzuur /l daarna goed spoelen en drogen

    Advies

    • kiest voor semi-professioneel materiaal
      • het werkt beter
      • als je stopt is de verkoopwaarde groter
      • het werkt vlot en veilig
    • een mooie start is de Still Spirits T500 met RVS reflux (geeft hetzelfde resulataat als een koperen reflux en is goedkoper en gemakkelijker proper te houden), een elektrische 25 l destilleerketel 2000W met kolom en koeler die in één destillatie van een basiswijn van ±25 %vol een zuivere alcohol van ±90%vol maakt
    • de reflux et koeler kan vervangen wodendoor een