Mozarella

Mozarella is een verse kaas die slecht beperkt houdbaar is in de koelkast maar snel klaar is.

Aan te kopen:

  • kaasvorm
  • wrongelsnijder
  • zuursel en stremsel
  • eventueel kaaspers - kan ook mer gewichtjes (flesjes water)

Bereiding:

  • 10 liter melk afmeten
  • Melk opwarmen tot 31°C
  • 50 druppels stremsel en 100 ml zuursel toevoegen
  • Stremmen: 30 min bij 29°C
  • Snijden wrongel: 5 min
  • Bezinken: 2 min
  • 1/3 weiafscheppen, 3 liter water van 30° toevoegen
  • Nawarmen: 5 min bij 30°C
  • Zoveel mogelijk wei afscheppen,
  • Mengen met zout en kruiden 2 min zie ook tips
  • Vaten vullen, goed aandrukken  
  • Rusten, kaasvat ondersteboven: 10 min
  • Kaasje omkeren in het net, en  voor vaten zonder netje kaasdoek aanbrengen en 10 min rusten
  • Persen: 45 min
  • Uitpakken van kaas, eventueel garneren en in de koeling

Tips:

  • bak appelschijfjes, op het einde wat suiker en kaneel toevoegen laat licht carameliseren, laat afkoelen en overgiet met Calvados, 15 min laten trekken en in stukjes hakken. Toevoegen voor het vullen van de vaten.
  • doe hetzelfde met peertjes en Poire Williams
  • laat rozijnen 15 min weken in warm water, spoelen en overgieten met rum.15 min laten trekken en in stukjes hakken. Toevoegen voor het vullen van de vaten
  • mengeling van 4 pepers fijndrukken, grof zeezout toevoegen voor het vullen van de vaten
  • mengeling van procencaalse kruiden en grof zeezout dik aanbrengen tussen het netje of kaasdoek en de kaas
  • bedenk en probeer zelf lekkere combinaties