De informatieve en wetenschappelijke artikels die hier verzameld zijn, hebben geen reclamedoel noch het doel om alcoholgebruik te stimuleren. Alcohol voor consumptie destilleren is in België verboden zonder vergunning, die geweigerd wordt aan particulieren.

Starten met likeur

Artikelinfo

Webpagina op Webupdate Infofiche likeur maken Infofiche moonshine
05/09/2016 06/07/2020 08/07/2018 03/05/2018
In België moet over geproduceerde ethylalcohol accijns betaald worden.
De vergunning hiertoe wordt niet verstrekt aan particulieren.

Moonshine is sterke drank, al dan niet illegaal bereid. De benaming ontstond in de Verenigde Staten toen tijdens de drooglegging in de jaren 20 van vorige eeuw het verboden was om alcoholische dranken te maken, te vervoeren en te verkopen. Er werden illegaal (in het bos bij maneschijn) alcoholische dranken gemaakt. Met: diy en recepten, apparatuur, scheiden van fasen en methanol.

Likeur is een drank die gemaakt wordt van water, alcohol, suiker en smaakmakers. Om de naam likeur te krijgen moet een drank minstens 15% alcohol bevatten en minstens 100 g suiker per liter.
De alcohol in likeur kan neutrale alcohol zijn of gedestilleerde drank uit graan of fruit. Het alcoholgehalte kan oplopen tot om en bij de 70 % vol zoals bij een Chartreuse.
De suiker kan als suiker toegevoegd worden maar ook als honing, vruchtensuiker bijvoorbeeld uit fruitsap of niet uitgegiste most. Het suikergehalte kan hoog oplopen, tot 400 g/l bij sommige cassisdranken zoals crème de cassis.
Likeur wordt dikwijls gebruikt als slaapmutsje, digestief bij de koffie en als deel in cocktails en longdrinks. Er zijn ook likeurachtige 'softdrinks' op de markt die minder dan 15 % alcohol bevatten. Dikwijls wordt dan de naam likorette gebruikt.

Disclaimer

De informatieve en wetenschappelijke artikels die hier verzameld zijn, hebben geen reclamedoel noch het doel om alcoholgebruik te stimuleren.
Alcohol voor consumptie destilleren is zonder vergunning in België verboden.