Starten met likeur

Likeur is een drank die gemaakt wordt van water, alcohol, suiker en smaakmakers.
De alcohol in likeur kan neutrale alcohol zijn of gedestilleerde drank uit graan of fruit.
De suiker kan als suiker toegevoegd worden maar ook als honing, vruchtensuiker bijvoorbeeld uit fruitsap of niet uitgegiste most.
Het suikergehalte kan hoog oplopen, tot 400 g/l bij sommige cassisdranken zoals crème de cassis.
Om de naam likeur te krijgen moet een drank minstens 15% alcohol bevatten en minstens 100 g suiker per liter.
Het alcoholgehalte kan oplopen tot om en bij de 70 % vol zoals bij een Chartreuse.
Likeur wordt dikwijls gebruikt als slaapmutsje, digestief bij de koffie en als deel in cocktails en longdrinks.
Er zijn ook likeurachtige 'softdrinks' op de markt die minder dan 15 % alcohol bevatten. Dikwijls wordt dan de naam likorette gebruikt.
Moonshine is sterke drank, als dan niet illegaal bereid. De benaming ontstond in de Verenigde Staten toen tijdens de drooglegging in de jaren 20 van vorige eeuw het verboden was om alcoholische dranken te maken, te vervoeren en te verkopen. Er werden illegaal (in het bos bij maneschijn) alcoholische dranken gemaakt. Moonshine is nu zowel illegaal gestookte alcohol voor verkoop als alcohol die thuis gemaakt wordt voor eigen gebruik. De wetgeving verschilt erg per land (zelfs in de EU), in het ene land mag het wel mits een eenvoudige toelating, in het andere alleen voor thuisgebruik en in België is het verboden en voor de particulier zelfs onmogelijk (ook voor eigen gebruik) om een vergunning te bekomen. Zelfs alcohol waarover de accijns betaald is, mag na maceratie bijvoorbeeld niet gedestilleerd worden.

Disclaimer

De informatieve en wetenschappelijke artikels die hier verzameld zijn hebben geen reclamedoel noch het doel om alcoholgebruik te stimuleren.
Alcohol voor consumptie destilleren is zonder vergunning in België verboden.