Starten met likeur

Likeur is een drank die gemaakt wordt van: water, alcohol, suiker en smaakmakers.
De alcohol in likeur kan neutrale alcoholzijn of gedestilleerde dranken uit graan of fruit.
De suiker kan als suiker toegevoegd worden maar ook als honing, vruchtensuiker bijvoorbeeld uit fruitsap of niet uitgegiste most.
Het suikergehalte kan hoog oplopen, tot 400 g/l bij sommige cassisdranken zoals crème de cassis.
Om de naam likeur te krijgen moet een drank minstens 15% alcohol bevatten en minstens 100 g suiker per liter.
Het alcoholgehalte kan oplopen tot om en bij de 70 % vol zoals bij een Chartreuse.
Likeur wordt dikwijls gebruikt als slaapmutsje, digestief bij de koffie en als deel in cocktails en longdrinks.
Er zijn ook likeurachtige 'softdrinks' op de markt die minder dan 15 % alcohol bevatten. Dikwijls wordt dan de naam likorette gebruikt.

Disclaimer

De informatieve en wetenschappelijke artikels die hier verzameld zijn hebben geen reclamedoel noch het doel om alcoholgebruik te stimuleren.
Alcohol voor consumptie destilleren is in België verboden.