Versnijden, verdunnen
Als je met sterke alcohol werkt wordt die versneden. Dit bereken je als volgt
- Gehalte sterke alcohol = A
- Gehalte gewenste alcohol = B
- Verhouding is dan B : (A-B)
Voorbeeld:
- Gehalte sterke alcohol = 96% vol
- Gehalte gewenste alcohol =22 % vol
- Verhouding alcohol – andere vloeistof is dan 22 : (96-22) = 22/74 (= 0,29729…)
Concreet:
- Je hebt 22 delen alcohol en 74 delen (suiker)water nodig. Als je 500 ml maceraat hebt gemaakt dan heb je 500 : 22 x 74 = 1682 ml (suiker)water nodig.
- Of je wil 1 liter suikerwater gebruiken dit is 1000 ml dus heb je 1000 x 0,29729… = 297 ml maceraat van 96 % vol nodig om een likeur te bereiden van 22%
Versterken
Als je met basiswijn werkt, wordt deze versterkt. Dit berekenen we als volgt
- Volume zwakke alcohol = A en sterkte zwakke alcohol = B
- Sterkte toevoegalcohol = C
- Gewenste sterkte = E
- Volume toevoegalcohol = (A*(E-B))/(C-E)
Voorbeeld:
- Basiswijn: 500 ml met 16 % vol
- Sterke alcohol 96 % vol
- Gewenste sterkte: 22 % vol
- Volume toe te voegen sterke alcohol = (500 x (22-16)) : (96-22) = 500 x 6 / 74 = 40,5 ml
Als je dit zou doen met versneden alcohol van 96%, had je voor ongeveer hetzelfde eindvolume 121 ml alcohol nodig.
Basiswijn bespaart op dure koopalcohol.
Doe het met Excel
Wordt aan gewerk!
Een eenvoudig Excel-bestand als *.zip-bestand, vrij van virussen met 2 tabbladen: versterken en verdunnen.
Enkel de lichtgroene cellen invullen, het berekenen gebeurt automatisch
Klik
..voor versie 2019 of
voor versie '97-2003 beide zonder macro.
Klik
voor versie 2019 met macro.
Gemaakt op: 05/09/2016 / Update: 25/05/2020
Reacties
webmaster
za, 02/25/2017 - 11:54
Permalink
Rekenen
Ik bedoel ermee dat je als je vertrekt van basiswijn er slechts 40,5 ml dure accijnsalcohol nodig is om 1/2 liter alcohol van 22% vol te maken. Als je dezelfde hoeveelheid zou maken zonder basiswijn door alcohol te verdunnen zou je 121 ml dure accijnsalcohol nodig hebben.
Ik zal het Excel-bestand eens opdiepen en op de site zetten.