Likeurrekenen

Versnijden, verdunnen

Als je met sterke alcohol werkt wordt die versneden. Dit bereken je als volgt

  • Gehalte sterke alcohol = A
  • Gehalte gewenste alcohol = B
  • Verhouding is dan B : (A-B)

Voorbeeld:

  • Gehalte sterke alcohol = 96% vol
  • Gehalte gewenste alcohol =22 % vol
  • Verhouding alcohol – andere vloeistof is dan 22 : (96-22) = 22/74 (= 0,29729…)

Concreet:

  • Je hebt 22 delen alcohol en 74 delen (suiker)water nodig. Als je 500 ml maceraat hebt gemaakt dan heb je 500 : 22 x 74 = 1682 ml (suiker)water nodig.
  • Of je wil 1 liter suikerwater gebruiken dit is 1000 ml dus heb je 1000 x 0,29729… = 297 ml maceraat van 96 % vol nodig om een likeur te bereiden van 22%

Versterken

Als je met basiswijn werkt, wordt deze versterkt. Dit berekenen we als volgt

  • Volume zwakke alcohol = A en sterkte zwakke alcohol = B
  • Sterkte toevoegalcohol = C
  • Gewenste sterkte = E
  • Volume toevoegalcohol = (A*(E-B))/(C-E)

Voorbeeld:

  • Basiswijn: 500 ml met 16 % vol
  • Sterke alcohol 96 % vol
  • Gewenste sterkte: 22 % vol
  • Volume toe te voegen sterke alcohol = (500 x (22-16)) : (96-22) = 500 x 6 / 74 = 40,5 ml

Als je dit zou doen met versneden alcohol van 96%, had je voor ongeveer hetzelfde eindvolume  121 ml alcohol nodig.
Basiswijn bespaart op dure koopalcohol.

Doe het met Excel

Een eenvoudig Excel-bestand, vrij van virussen met 2 tabbladen: versterken en verdunnen.
Enkel de lichtgroene cellen invullen, het berekenen gebeurt automatisch

Klik ..


Gemaakt op: 05/09/2016 / Update: 05/11/2017

Reacties

Ik bedoel ermee dat je als je vertrekt van basiswijn er slechts 40,5 ml dure accijnsalcohol nodig is om 1/2 liter alcohol van 22% vol te maken. Als je dezelfde hoeveelheid zou maken zonder basiswijn door alcohol te verdunnen zou je 121 ml dure accijnsalcohol nodig hebben.

Ik zal het Excel-bestand eens opdiepen en op de site zetten.