Kruidenkaas

Kruidenkaas

Materiaal:

  • kaaszak
  • zuursel
  • stremsel.

Voorbereiding:

Doe het zakje zuursel in 1 liter melk, wij gebruiken hiervoor een spuit van 50 ml met een dikke injectienaald. De zuiger uit de spuit en het zuursel erin, zuiger terugplaatsen, 30 ml melk optrekken en goed schudden, melk terugspuiten en dit nog 2x herhalen. Het gaatje dichtkleven met kleefband. de bus 12 u op een warme, trillingsvrije plaats (20°-25°C) laten staan. Daarna gieten we het zuursel in een plastiek ijsklompjes zak. De zakken gaan de diepvries in voor later gebruik.

Bereiding:

  • neem steriele melk (uit brik of fles, indien verse melk eerst pasteuriseren) en voeg 1% zuursel bij en 1 druppel stremsel per liter
  • laat 12 uur staan op een warme, trillingsvrije plaats (20°-25°C)
  • kruiden, noten, zout naar smaak toevoegen en traag mengen
  • doe de kaas in een kaaszak en laat gedurende 12 u uitlekken of 6 uur in een aardewerken pot met een gewicht van 1,5 à 2 kg in de volger
  • daarna in een potje doen en 12 u laten narijpen in de koelkast

Tips:

  • gedroogde kruiden laat je eerst enkele uren zwellen in water
  • je kan ook een zoete kaas maken als dessert met suiker en geneden vruchten

Een super-dessert

  • Ingrediënten:
    • 500 g verse kaas
    • 2 eieren
    • suiker naar smaak
    • eventueel merg van 1 vanillestokje
    • eventueel scheutje likeur naar smaak
    • eventueel fruit
  • Bereiding:
    • ei en suiker kloppen tot ruban
    • kaas en likeur bijvoegen en mengen
    • eiwitten stijf kloppen
    • eiwit voorzichtig onder het mengsel scheppen
    • verdelen in porties - eventueel bodem van pojes bedekken met passend fruit
    • 1 uurtje rusten in de koelkast