Kruiden in likeur

Wat staat er op de fiche:

Latijnse naam

Nederlandse namen

gebruikte delen van de plant

foto

kleurbijdrage

smaakbijdrage

bruikbare fracties bij destillatie

gebruiken tot g kruid per liter maceraat

 

Inula helenium

Alant

wortel: oogst september-oktober

goudgeel

scherp - bitter

destillatie: tot 80 % vol

tot 2,5 g / l

 

Aloë vera

Aloë

blad en vooral sap

roodbruin

kruidig aroma
maceraat: bitter
destillaat:aroma

volledig

tot 4 g / l

 

Artemisia genipi

Alpenbijvoet

blad

bruin

kruidig en bitter

volledig

tot 2 g / l

 

Artemisia absinthium

Alsem, Absintalsem

bovengronds deel met bloemknoppen

groen (vers) - bruin (gedroogd)

bitter (nt bij destillatie)
specifiek aroma

volledig

tot 5 g / l max. (>20 g = giftig)

 

Pimpinella anisum

Anijs

zaad

geel - bruin

typische smaak
pittig

niet tussen 60 en 40 % vol

tot 15 g / l

 

Arnica montana

Arnica, Valkruid, Wolverlei

bloem

(vuil) geel

typisch aroma - beetje bitter

destillatie: tot 60 % vol

tot 2,5 g / l

 

Artemisia vulgaris

Bijvoet

blad

bruinl

kruidig - bitter

volledig

tot 2 g / l

 

Melissa officinalis

Citroenmelisse

vers bovengronds deel

fris groen

citroen

destillatie vermijden (scherp)

tot 10 g / l

 

Pinus sylvestris

Den, Grove den

top voor vruchtvorming

groen-bruin

den - harsachtig

volledig

tot 3 g / l

 

Carduus nutans

Knikkende distel

zaad

bruin

muskus - bitter - noga

volledig

tot 2 g / l

 

Polypodium vulgare

Eikvaren

vers blad

groen-bruinig

typische smaak

volledig

0,5 - 2,5 g

 

Angelica archangelica

Grote engelwortel, Engelkruid

ganse plant

goudgeel

typische smaak
wortel: bitter

volledig

tot 10 g / l

 

Eucalyptus globulus

Eucalyptus

blad

groen-bruin

typische geur

volledig

tot 2 g / l

 

Zingiber officinale

Gember

wortel

geel - rood

scherp - kamferachtig
bij destillatie: zacht aroma

destillatie: tot 60 % vol

tot 5 g / l

 

Gentiana lutea Gele gentiaan

wortel

goudgeel

bitter, typisch aroma
bij destillatie enkel aroma

volledig

tot 5 g / l

 

Symphoricarpos occidentalis Goiji

bessen

roze-rood

fris, licht zuur

niet aangewezen

tot 5 g / l

 

Hyssopus officinalis Hysop

bovengronds deel

groen-bruin

balsem, kruidig, beetje scherp
destillatie niet scherp

> 60 % vol

tot 2 g / l

 

Juniperus communis

Jeneverbes

vrucht

donker bruin

typische smaak
bitter-zoet

> 60 % vol

tot 2 g / l

Acorus calamus

Kalmoes

blad

vuil geel

gemberachtig, scherp, zuur

geen

tot 5 g / l

 

Matricaria chamomilla

Kamille

bloem

flauw geel

typisch aroma, bitter, kruidig

> 60 % vol

tot 1 g / l

 

Cinnamomum verum

Kaneel

bast

rood-bruin

kaneelsmaak, zoet, beetje scherp

> 60 % vol

tot 6 g / l

 

Elettaria cardamomum

Kardemom

vrucht

vuil geel

typisch aroma, bitter, beetje scherp

> 25 % vol

tot 1 g / l

 

Coriandrum sativum

Koriander

zaad

geel-bruin

typisch aroma, zoet, prikt

volledig

tot 5 g / l

 

Syzygium aromaticum

Kruidnagel

bloemknop

roodbruin

brandend, bitter, zoet, typisch aroma

> 60 % vol

tot 2 g / l

 

Mentha spicata crispata

Kruizemunt

bovengronds deel met bloemen

licht groen-bruin

kruidig

 60 % vol

tot 1 g / l

 

Laurus nobilis

Laurier

blad
geen besen

groen-bruin (vers)
bruin (gedroogd)

bitter-kruidig

geen

tot 1 g / l

 

Tilia platyphyllos

Linde

bloem

licht geel-bruin

zoet, bloemig aroma

geen

tot 2 g / l

 

Commiphora myrrha

Mirre

hars

rood-bruin

bitter, balsem

volledig

tot 1 g / l

 

Myristica fragrans

Nootmuskaat

zaad

donker bruin

sterk aromatisch, bitter, kamferachtig

tot 50 % vol

tot 5 g / l

 

Citrus aurantium

Oranjebloesem

bloesem

rood-bruin

appelsien, bitter

tot 60 % vol

tot 5 g / l

Aframomum melegueta

Paradijszaad

zaad

roodbruin

warm, branderig, peperachtig
bij destillatie alleen warm

tot 60 % vol

tot 1 g / l

<

 

Mentha piperita

Pepermunt

bovengronds deel met bloemen

lict groen - bruin

kruidig, munt

tot 60 % vol

tot 4 g / l

 

Crocus sativus

Saffraan

stampers

geel-rood

typisch aroma, licht brandend

geen

tot 1 g / l

 

Apium graveolens

Selder

zaad

lichtbruin

selderaroma, bitter, zurig, licht brandend

tot 60 % vol

tot 1 g / l

 

Illicium verum

Steranijs

bovengronds deel met bloemen

rood-bruin

anijs, zoet, branderig

boven 50 % vol

tot 5 g / l

 

Thymus vulgaris

Tijm

bovengronds deel met bloemen

geel-groen

tijmaroma, bitter, fris, beetje wrang

volledig

tot 4 g / l

 

Vanilla planifolia

Vanille

vrucht

bruin

vanillearoma, kruidig, licht zuur

geen

tot 2 g / l

 

Foeniculum vulgare

Venkel

zaad

vuil geel-groen

anijsachtig, kruidig

> 30 % vol

tot 8 g / l

 

Plantago lanceolata

Weegbree (smalle)

blad

vuilgroen-bruin

licht bitter, warm, aarde

geen

tot 2 g/ l

 

Glycyrrhiza glabra

Zoethout

wortel

roodbruin

typisch aroma, zoet

geen

tot 5 g / l

 

Echinace rudbecia

Zonnehoed

bovengronds deel met bloemknoppen

bruin

bitter, wrang, licht zuur

geen

tot 2 g / l


Gemaakt op: 06/09/2016 / Update: 06/11/2017