Wat staat er op de fiche:
Latijnse naam |
Nederlandse namen |
gebruikte delen van de plant |
foto |
kleurbijdrage |
|
smaakbijdrage |
|
bruikbare fracties bij destillatie |
gebruiken tot g kruid per liter maceraat |
Inula helenium |
Alant |
wortel: oogst september-oktober |
|
goudgeel |
|
scherp - bitter |
|
destillatie: tot 80 % vol |
tot 2,5 g / l |
Aloë vera |
Aloë |
blad en vooral sap |
|
roodbruin |
|
kruidig aroma |
|
volledig |
tot 4 g / l |
Artemisia genipi |
Alpenbijvoet |
blad |
|
bruin |
|
kruidig en bitter |
|
volledig |
tot 2 g / l |
Artemisia absinthium |
Alsem, Absintalsem |
bovengronds deel met bloemknoppen |
|
groen (vers) - bruin (gedroogd) |
|
bitter (nt bij destillatie) |
|
volledig |
tot 5 g / l max. (>20 g = giftig) |
Pimpinella anisum |
Anijs |
zaad |
|
geel - bruin |
|
typische smaak |
|
niet tussen 60 en 40 % vol |
tot 15 g / l |
Arnica montana |
Arnica, Valkruid, Wolverlei |
bloem |
|
(vuil) geel |
|
typisch aroma - beetje bitter |
|
destillatie: tot 60 % vol |
tot 2,5 g / l |
Artemisia vulgaris |
Bijvoet |
blad |
|
bruinl |
|
kruidig - bitter |
|
volledig |
tot 2 g / l |
Melissa officinalis |
Citroenmelisse |
vers bovengronds deel |
|
fris groen |
|
citroen |
|
destillatie vermijden (scherp) |
tot 10 g / l |
Pinus sylvestris |
Den, Grove den |
top voor vruchtvorming |
|
groen-bruin |
|
den - harsachtig |
|
volledig |
tot 3 g / l |
Carduus nutans |
Knikkende distel |
zaad |
|
bruin |
|
muskus - bitter - noga |
|
volledig |
tot 2 g / l |
Polypodium vulgare |
Eikvaren |
vers blad |
|
groen-bruinig |
|
typische smaak |
|
volledig |
0,5 - 2,5 g |
Angelica archangelica |
Grote engelwortel, Engelkruid |
ganse plant |
|
goudgeel |
|
typische smaak |
|
volledig |
tot 10 g / l |
Eucalyptus globulus |
Eucalyptus |
blad |
|
groen-bruin |
|
typische geur |
|
volledig |
tot 2 g / l |
Zingiber officinale |
Gember |
|
wortel |
|
|
geel - rood |
||
scherp - kamferachtig |
||
destillatie: tot 60 % vol |
tot 5 g / l |
Gentiana lutea | Gele gentiaan |
wortel |
|
goudgeel |
|
bitter, typisch aroma |
|
volledig |
tot 5 g / l |
Symphoricarpos occidentalis | Goiji |
bessen |
|
roze-rood |
|
fris, licht zuur |
|
niet aangewezen |
tot 5 g / l |
Hyssopus officinalis | Hysop |
bovengronds deel |
|
groen-bruin |
|
balsem, kruidig, beetje scherp |
|
> 60 % vol |
tot 2 g / l |
Juniperus communis |
Jeneverbes |
vrucht |
|
donker bruin |
|
typische smaak |
|
> 60 % vol |
tot 2 g / l |
Acorus calamus |
Kalmoes |
blad |
|
vuil geel |
|
gemberachtig, scherp, zuur |
|
geen |
tot 5 g / l |
Matricaria chamomilla |
Kamille |
bloem |
|
flauw geel |
|
typisch aroma, bitter, kruidig |
|
> 60 % vol |
tot 1 g / l |
Cinnamomum verum |
Kaneel |
bast |
|
rood-bruin |
|
kaneelsmaak, zoet, beetje scherp |
|
> 60 % vol |
tot 6 g / l |
Elettaria cardamomum |
Kardemom |
vrucht |
|
vuil geel |
|
typisch aroma, bitter, beetje scherp |
|
> 25 % vol |
tot 1 g / l |
Coriandrum sativum |
Koriander |
zaad |
|
geel-bruin |
|
typisch aroma, zoet, prikt |
|
volledig |
tot 5 g / l |
Syzygium aromaticum |
Kruidnagel |
bloemknop |
|
roodbruin |
|
brandend, bitter, zoet, typisch aroma |
|
> 60 % vol |
tot 2 g / l |
Mentha spicata crispata |
Kruizemunt |
bovengronds deel met bloemen |
|
licht groen-bruin |
|
kruidig |
|
60 % vol |
tot 1 g / l |
Laurus nobilis |
Laurier |
blad |
|
groen-bruin (vers) |
|
bitter-kruidig |
|
geen |
tot 1 g / l |
Tilia platyphyllos |
Linde |
bloem |
|
licht geel-bruin |
|
zoet, bloemig aroma |
|
geen |
tot 2 g / l |
Commiphora myrrha |
Mirre |
hars |
|
rood-bruin |
|
bitter, balsem |
|
volledig |
tot 1 g / l |
Myristica fragrans |
Nootmuskaat |
zaad |
|
donker bruin |
|
sterk aromatisch, bitter, kamferachtig |
|
tot 50 % vol |
tot 5 g / l |
Citrus aurantium |
Oranjebloesem |
bloesem |
|
rood-bruin |
|
appelsien, bitter |
|
tot 60 % vol |
tot 5 g / l |
Aframomum melegueta |
Paradijszaad |
zaad |
|
roodbruin |
|
warm, branderig, peperachtig |
|
tot 60 % vol |
tot 1 g / l < |
Mentha piperita |
Pepermunt |
bovengronds deel met bloemen |
|
lict groen - bruin |
|
kruidig, munt |
|
tot 60 % vol |
tot 4 g / l |
Crocus sativus |
Saffraan |
stampers |
|
geel-rood |
|
typisch aroma, licht brandend |
|
geen |
tot 1 g / l |
Apium graveolens |
Selder |
zaad |
|
lichtbruin |
|
selderaroma, bitter, zurig, licht brandend |
|
tot 60 % vol |
tot 1 g / l |
Illicium verum |
Steranijs |
bovengronds deel met bloemen |
|
rood-bruin |
|
anijs, zoet, branderig |
|
boven 50 % vol |
tot 5 g / l |
Thymus vulgaris |
Tijm |
bovengronds deel met bloemen |
|
geel-groen |
|
tijmaroma, bitter, fris, beetje wrang |
|
volledig |
tot 4 g / l |
Vanilla planifolia |
Vanille |
vrucht |
|
bruin |
|
vanillearoma, kruidig, licht zuur |
|
geen |
tot 2 g / l |
Foeniculum vulgare |
Venkel |
zaad |
|
vuil geel-groen |
|
anijsachtig, kruidig |
|
> 30 % vol |
tot 8 g / l |
Plantago lanceolata |
Weegbree (smalle) |
blad |
|
vuilgroen-bruin |
|
licht bitter, warm, aarde |
|
geen |
tot 2 g/ l |
Glycyrrhiza glabra |
Zoethout |
wortel |
|
roodbruin |
|
typisch aroma, zoet |
|
geen |
tot 5 g / l |
Echinace rudbecia |
Zonnehoed |
bovengronds deel met bloemknoppen |
|
bruin |
|
bitter, wrang, licht zuur |
|
geen |
tot 2 g / l |
Gemaakt op: 06/09/2016 / Update: 06/11/2017