Ice bock - anders

Ice bock of ijs bock is een sterke drank uit bier zonder destilleren, mooi in theorie maar hoe doe je dit praktisch?

Meest verspreide versie

Benodigdheden:

  • petflesje van 50 cl (frisdrank)
  • diepvries

Ingrediënten:

  • flesje bier 33 cl naar keuze

Werkwijze:

  • zet het rechtop bier in de koelkast (3-4 u)
  • ontkurk en giet voorzichtig in de petfles, sluit met de schroefdop
  • zet het flesje 24 u  rechtop in de diepvriezer
  • open de petfles
  • draai om in een glaasje
  • laat langzaam ontdooien (tot ongeveer 4-5 cl)
  • degusteer
  • het kan ook met een petfles van1 l en een fles bier van 75 cl, maar de petfles van 1 l gaat meestal niet rechtop in de vriezer

Bedenkingen

  • bier is een mengsel van water, alcohol, smaak- en bitterstoffen, soms wat restsuiker
  • heel wat smaakstoffen lossen op in alcohol
  • alcohol heeft een smeltpunt van -114°C / ijs smelt bij 0°C maar alcohol lost volledig op in water en dit zorg voor een vriespuntverlaging (voor bier klopt onderstaande niet helemaal door de opgeloste CO2 en de opgeloste stoffen)
    ethanol in water (%) 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100
    smeltpunt mengsel (°C) 0 -4 -9 -15 -23 -32 -37 -48 -59 -73 -114
  • heel wat smaakstoffen lossen op in alcohol en de alcohol zal iets sneller ontdooien dan het water
  • er druppelt dus eerst een geconcentreerde alcoholoplossing uit het flesje
  • omdat het bevroren blokje bier van buiten naar binnen ontdooit, zal er heel wat water ontdooid zijn vooralleer het ganse blokje ontdooit is en krijg je een weinig geconcentreerde oplossing

Betere versie

  • giet een gekoeld flesje bier voorzichtig in een zak om ijsblokjes te maken
  • door zacht te drukken onderaan kan je eventueel overtollig schuim verwijderen
  • knoop de zak dicht, spoel af, droog af en leg onmiddellijk in de vriezer
  • doe de bevroren bierblokjes in een blender (beker vooraf koelen in de diepvries) die ijsblokjes kan malen
  • doe het gemalen ijsbier in een flesje (voorkoelen in de diepvries) en zet dit omgekeerd op een glas
  • de alcohol krijg nu meer kans om eerst af te vloeien

Helemaal anders

  • giet enkele liter bier in een brede kookpot
  • zet de kookpot (met deksel) in de diepvriezer
  • geregeld roeren
  • er vormen zich (bijna kleurloze) ijskristallen (water), die worden met een schuimspaan geregeld afgeschept
  • als de gekleurde massa bijna bevroren is opnieuw ontdooien
  • zuivere (opleg) ethanol toevoegen tot gewenste sterkte (22 - 35 vol %)
  • eventueel bijzoeten en onder stop bewaren
  • heel koel schenken

 


Gemaakt op: 11/01/2017 / Update: 16/01/2018