Bier uit concentraten

Concentraat

Er zijn heel wat concentraten op de markt (€12-25 voor 20l bier). Meestal worden deze geleverd als ‘stroop’ in blik (gesteriliseerd) met er een pakje gist bij. Dit moutconcentraat is reeds gehopt zodat er enkele water en gist bij moet. Sommige concentraten vertrekken van ingedampte, gehopte wort andere zijn oplossingen van moutpoeder en hopextraxt.
Recent zijn er ook koud gevulde moutconcentraten op de markt die meer smaak zouden bevatten maar minder lang bewaren.

De bereidingswijze staat op de verpakking en komt er meestal op neer dat je (heet) water moet toevoegen, soms suiker, het wort op temperatuur moet laten komen (meestal 20-22°C) en de gist toevoegen. Er wordt steeds vergist onder waterslot om infectie uit de lucht te voorkomen.

Na 1 week tot 10 dagen is het bier uitgegist en wordt het koud gezet om te klaren.
Enkele dagen later wordt er gebotteld. Meestal op champagneflessen. Er wordt een theelepeltje suiker in elke fles gedaan en het bier wordt met een hevel voorzichtig in de fles gelaten en daarna wordt onmiddellijk een kroonkurk geplaatst. Het bier moet nu nog 1 week tot 10 dagen nagisten op de fles (om voldoende CO2 te krijgen).
Daarna worden de flessen minstens 3 maanden koel, rechtopstaand bewaard zodat de resterende gist naar de bodem kan zakken.

Het schenken gebeurt voorzichtig om het bezinksel niet op te roeren. Een fles van 75cl wordt ineens in 2 33cl glazen geschonken.

Materiaal

  • Een gistingsvat(±25l) met waterslot (€25-35)
  • Een hevel (€6-10)
  • Een kroonkurkapparaat (€15-30)
  • Kroonkurken 29 mm voor champagneflessen 75cl (€8 voor 500 stuks)
  • Champagneflessen 75 cl (zelf voorzien)

Een reinigingsproduct (om flessen en gistingsvat te reinigen en te ontsmetten)
vb.: Chemipro Caustic 5g/5l water €9/400g

Prijzen medio 2016 bij Brouwland en/of Brouwmarkt


Gemaakt op: 1/09/2016 / Update: 30/10/2017