Basiswijn maken

Ambachtelijk

Deze veilige basiswijn eeft een relatief hoog alcoholgehalte zodat je minder dure accijnsalcohol hoeft te gebruiken. Deze wijn is veilig te destilleren maar dit is illegaal in België.

Recept voor 9 l:

  • Maak een giststarter: 1 l lauw water, 100 g suiker, 2 g Killergist, in een fles met wijde hals, afgedekt met een propje keukenpapier, 2 uur op een warme plaats zetten
  • Gebruik 2- 3 kg suiker en voeg 4 liter water toe
  • Kook de vloeistof(10 min. flink doorkoken) met 5 g citroenzuur. Hierdoor zet de suiker zich om naar fructose en glucose wat een snelle gisting garandeert en bij eventuele distillatie geen methanol vrijmaakt. De vloeistof wordt wat geel.
  • Koud water bijvoegen tot 10 l. Laten afkoelen tot 20 °C, en 10g gistvoeding toevoegen. Voeg nog 10 g citroenzuur en 10 g wijnsteenzuur toe. Goed roeren en de giststarter toevoegen. 70 g actieve kool toevoegen, dit absorbeert tijdens de gisting reeds hogere alcoholen en esters die de smaak negatief kunnen beïnvloeden.
  • De eerste gisting kan vrij hevig zijn. Indien de gisting vermindert, decanteren
  • Indien de gisting stopt, koel wegzetten (de winter is de ideale periode, mag dan gewoon buiten om af te koelen), decanteren of hevelen en eventueel klaren toepassen met gelatine en kiezelsol. Opnieuw decanteren of hevelen en eventueel (steriel) filtreren. Eventueel actieve koolstof toevoegen om smaak te neutraliseren, moeilijk om koolstofsluier te verwijderen, beter is een EZ-filter.
  • Dit geeft 9 l wijn à 15 % vol
  • Deze wijn kan gebruikt worden bij het bereiden van likeur mits nog versterkt tot min. 20 % vol
  • Deze basiswijn kan ook veilig gedistilleerd worden tot basisalcohol van 80-85 of 88-92 % vol in twee tot drie maal. Dit is echter in België verboden. Bovenstaand recept kan gemakkelijk herrekend worden naar een groter volume. Tot 60 l verloopt de gisting in het voorjaar en het najaar zonder problemen. Er moet niet gekoeld worden.
    Ik maak deze basiswijn in de herfst als de temperatuur onder de 15 °C is. De gistingsfles komt op een klein verwarmingsplaatje. Dit wordt aangestuurd door een stekkerthermostaat met externe voeler. De temperatuur op de thermostaat (-40 – 99 °C) is ingesteld tussen de 20 en 22 °C. Het geheel wordt verpakt in een deken.

Pakket

Met een 'pakket' (iets duurder)

Triple Still

TurboKlar

Turbo-8

Alcotec Triple Still: met dit pakket krijg je binnen de 2 weken een bijna reukloze oplossing van alcohol in water.

  • Benodigdheden:
    • water
    • 6 kg kristalsuiker of 7 kg glucose
    • Alcotec Triple Still (± € 5,50)
  • Na de gisting:
    • Alcotec TurboKlar (± € 1,30)
    • 2 dagen later een perfecte basiswijn

Turbo-8: met dit mengsel bekom je na 1 week ongeveer 20 l met een alcoholgehalte van ± 18% vol

  • Benodigdheden:
    • water
    • 6 kg kristalsuiker
    • Turbo-8 (€ 6,50)
    • eventueel 75 g actieve koolstof
  • Na de gisting:
    • eventueel klaren met kiezelsol en gelatine

Gemaakt op: 04/09/2016 / Update: 05/11/2017