Ardennen 2005

Ardennen (België en Frankrijk)

Dag 1
We vertrekken om 1900 uur via Brussel ondanks het onheilspellende nieuws van een monsterfile van Ruisbroek tot Kraainem.
Via de E19 kunnen we vrij vlot op de ring en na 10 minuten vlot aanschuiven zijn we voorbij Kraainem, het probleempunt: de aansluiting met de E40.
We rijden door over Namen ook hier valt het goed mee aan de werken in Tellin, tegen 70 km/u zonder file vlot het goed zodat we behouden op onze eindbestemming voor de eerste dag komen: Herbeumont.
Het achterste deel van de parking is ingenomen door vriendelijke Franse zigeuners.
Laat op de avond komt er een 2de motorhome overnachten die bij het krieken van de dag reeds vertrekt.

water van ... spek met ei voor je kan lozen (zware betonplaten) vergeet je ladder niet...

Een mooie, rustige camperplaats wat moderniseringswerken zouden niet misstaan.

Dag 2
Na een erg rustige nacht en ontbijt vertrekken we richting Charleville-Mézières. een mooie rit door het Ardense woud.
We stoppen nog even aan een Hyper-Carrefour net voor het binnenrijden van de stad om nog wat frans in te slaan: kaas, paté de campagne, alcohol om likeur te maken,...
In Charleville-Mézières vinden we gemakkelijk de camperplaats, we volgen de pijltjes 'Mont Olympe'.
Nadat we ons installeerden en middagmaal namen, was het tijd voor een eerste verkenning: naar de Place Ducale.

Na het avondeten volgde nog een wandeling door het sport- en spelpark langs de Maas.

molen geboortehuis Rimbaut Charles, stichter vand stad

's Avonds verschijnen er wat jongeren die denken interessant te doen door veel lawaai te maken aan de motorhomes, een verschijnsel dat blijkbaar door motorhomes overal wordt aangetrokken: aan de Lac d'Eau d'Heure werd het net hetzelfde.
Na een rustige nacht wacht het ontbijt, een korte ochtendwandeling met de hond en verderzetting van ons reisje.

Dag 3
We vertrekken rond 11u richting België via N43 en N51 langs het Pays des Rièzes et des Sarts, een veen en weidegebied. Het lijkt wel het land van de paardenbloemen verder richting Rocroi.
Daarna via D22 en N964 naar Brûly-de-Pesche met de bron van Saint Méen (een bedevaartsoord) en l'Abrit d''Hitler een bunker met museum van het verzet. Het toegangsgeld 4€ pp lijkt ons hoog voor wat we denken te mogen verwachten.

Via de N964 en de N5 naar Couvin. Hier blijkt de Cavernes de l'Abime gesloten (enkel in juli en augustus alle dagen open, in het laagseizoen enkel in het weekend en blijkbaar is het niet voor iedereen een verlengd weekend. Aan de Grottes de Neptune hebben we meer geluk, deze grotten zijn bijna het ganse jaar open.
We kopen een toegangsticket (voor mij met lerarenkaart is het gratis) en wachten tot het volgende geleid bezoek vertrekt. Een jonge gids leidt ons rond: de uitleg is in het Frans en het Nederlands via een centraal omroepsysteem. Een erg mager beestje deze grot op een vijftal erg gewone kleine druipsteenformaties na is er niets te zien. Het enige 'aantrekkelijke' is het boottochtje van 100m met een klank en lichtspel, misschien leuk voor kinderen. Goed voor een allereerste bezoek aan een grot maar als je Hotton, Han-sur-Lesse, ... gezien hebt, is dit absoluut de moeite niet waard.

We proberen de Fondri des Chiens te bereiken met de motorhome maar het laatste stuk is erg stijl, verbrokkeld en amper bereidbaar zodat we terugkeren om dan verder te rijden via N5 en N978 richting Les Lacs d'Eau d'Heure.

Hier doen we nog een wandeling tot aan het bezoekcentrum op zoek naar de serviceplaats. 's Avonds, de zon heeft onze accu's meer dan voldoende geladen, kunnen we rustig een dvd zien.

Dag 4
In de voormiddag rijden we rond alle meren en doen we heel wat parkings aan.
Ook in Cerfontaine stoppen we even om vers brood in te slaan.
We keren terug naar het vertrekpunt zonder het servicepunt te vinden (niet echt nodig, wel leuk om weten) ondanks heel wat publicaties en websites dit vermelden.
De mooie staanplaats voor motorhomes, staat aangegeven met wegwijzers,  misschien is het in het hoogseizoen toch niet zo idylisch daar er tussen de parking en het meer nog een circuit voor carting is aangelegd. Gelukkig bleven de carts nu weg.
We genieten van het uitzicht en tussen de buien door maken we enkele korte wandelingen.

Dag 5
Terug naar huis via N978 richting Charleroi.
We rijden langs het servicepunt van Bouffioulx, avec les meilleurs friteries de Belgique. Een mooi aangelegd servicepunt op een plek waar je er geen zou verwachten.

Jammer genoeg is het niet bewegwijzerd en was de stortput gebruikt om frituurvet in te dumpen waardoor praktisch onbruikbaar. Water is met  een jetton maar er staat nergens aangegeven waar je de jetton kunt kopen, jammer.
Als de werken rond het servicepunt ooit klaar zullen zijn, lijkt het een mooie plek naast het Centre d'Interprétation de la Poterie, wat dit ook mag zijn want nergens vind je wat uitleg.(nvdr: hier meer)
Via R3, de E42 en de N5 richting Leeuw van Waterloo (hierdoor ontlopen we de werken en de file op de E42). Daarna via Braine-l'Alleud naar de E19 richting Brussel. Hier via de A12 naar huis.