Anijslikeuren

Anisette Ouzo Pastis Pernod Sambucca

Anisette

  • Ingrediënten:
    • 1 l oplegalcohol 40 % vol
    • 17 g anijszaad
    • 12 g venkelzaad
    • 3 g korianderzaad
    • 12 steranijs
    • 2 g eiken chips frans medium toast
    • 5 g suiker
  • Bereiding:
    • suiker oplossen in de alcohol
    • kruiden 4 weken laten macereren in het alcoholmengsel
    • door koffiefilter
    • min. 4 weken laten rijpen
    • eventueel 'bij kruiden' met zelf gemaakt concentraat

Anisette 2

  • Ingrediënten:
    • 3 l oplegalcohol 40 % vol
    • 50 g anijszaad
    • 35 g venkelzaad
    • 8 g korianderzaad
    • 35 steranijsjes
    • 5 g suiker
    • 5 ml glycerine
    • 1 l water
  • Bereiding:
    • kruiden in een linnen zakje doen
    • zakje in de helmvan de destilleerketel hangen (boven de vloeistof)
    • water en alcohol inketel
    • zeer langzaam destilleren tot er 3 liter is overgehaald
    • suiker en glycerine toevoegen
    • 3 maanden laten rijpen in glazen fles met kurken stop ​

Ouzo

  • Ingrediënten:
    • 50 g anijszaad
    • 5 g steranijs
    • 10 g venkelzaad
    • 10 g dennentoppen
    • 1 l oplegalcohol 40 % vol
  • Bereiding:
    • stap1
      • kruiden 14 dagen laten macereren in de alcohol op een warme plaats (zon) in een gesloten bokaal
      • mengsel voor een filterzakje gieten
    • stap2
      • alcohol in de destilleerkolf met 200 ml warm water
      • uitgefilterde kruiden in een linnen zakje doen en in de kolf hangen
      • langzaam destilleren tot er 1 liter overgehaald is
      • 5 g suiker toevoegen
      • 3 - 6 maanden laten rijpen ​

Pastis

  • Ingrediënten:
    • 10 g anijszaad
    • 5 g korianderzaad
    • 10 g steranijs
    • 10 g venkelzaad
    • 1/2 stok zoethout
    • 5 g suiker
    • 1 l oplegalcohol 40 % vol
  • Bereiding:
    • snijd de 1/2 stok zoethout in de lengte in 4
    • alles in de alcohol laten macereren gedurende 3 weken op een warme plaats (zon) in een gesloten bokaal
    • filtreren door een koffiefilter
    • min. 6 weken laten rijpen

Pernod

  • Ingrediënten:
    • 1 l oplegalcohol 40 % vol
    • 25 g anijszaad
    • 7 steranijsjes
    • 3 g venkel
    • 100 g suiker
  • Bereiding:
    • kruiden 8 weken laten macereren in de alcohol op een warm plaats (zon) in een gesloten bokaal
    • mengsel voor een filterzakje gieten
    • suiker in een fles doen en langzaam de alcohol bijgieten, niet schudden
    • min 6 weken laten rijpen

Pernod 2

Onze lievelings'likeur' in de zomer. Serveer 1,5 cm likeur in een groot smal glas en naar voorkeur water met ijsblokjes uit de kan toevoegen.

  • Ingrediënten:
    • 0,5 l alcohol 96 % vol
    • 25 g anijszaad
    • 5 g steranijsjes
    • 3 g venkelzaad
    • 200 g suiker
  • Bereiding:
    • kruiden in een pot met hermetisch deksel
    • kruiden overgieten met 200 ml (Brita-) water en de alcohol toevoegen
    • kruiden 8 weken laten macereren in de alcohol op een warm plaats (zon) in een gesloten bokaal
    • 24 u voor einde suiker oplossen in 200 ml water in een fles van 1 liter
    • maceraat en suikeroplossing naast elkaar zetten (zelfde temperatuur)
    • na 24 u kruidenmengsel voor een filterzakje gieten
    • filatraat bij de suikeroplossing gieten
    • aanvullen met (Brita-) water tot 1 liter
    • min 6 weken laten rijpen

Sambucca

  • Ingrediënten:
    • 1l oplegalcohol 40 % vol
    • 5 g anijszaad
    • 4 g karwijzaad
    • 1/4 stok zoethout
    • 200 g vlierbloesem (zonder steeltjes)
    • 150 g witte kandijsuiker
  • Bereiding:
    • vlierbloesem met alcohol in de blender (niet warm draaien)
    • snijd de 1/4 stok zoethout in de lengte in 4
    • kruiden aan het alcoholmengsel toevoegen
    • 8 weken laten macereren op een warm plaats (zon) in een gesloten bokaal
    • mengsel door een filterzakje gieten
    • suiker in een fles doen en langzaam de alcohol bijgieten, niet schudden
    • min 6 weken laten rijpen

Gemaakt op: 05/09/2016 / Update: 06/11/2017