Absint

Eigen absint Absint uit Jura Absint uit Harzgebergte Vermout

Over absint doen veel wilde verhalen de ronde. Absint werd zelfs een tijdje verboden omwille van teveel verslaafden en zelfs doden.
Dit moet gerelativeerd worden: gezien de hoge concentratie alcohol (70 -90% vol), die niet altijd zuivere ethanol was, en de beperkte mate de thujon (het actieve product) lijkt het meer op een stevige alcoholverslaving en -vergiftiging dan een thujon vergiftiging.
Er is ook een Europese regelgeving: 10 mg/kg in alcoholische dranken met meer dan 25% alcoholische proof (proof is een maat voor de hoeveelheid ethanol in een alcoholische drank, en komt ongeveer overeen met 2 x het vol %).
Er werd wetenschappelijk onderzoek  gedaan naar het thujon gehalte in alsem: in de Artemisia absinthium (Absintalsem) werd een gehalte van 1 mg thujon per gram gedroogd kruid gevonden.
Daar onderstaande recepten werken met verse kruiden is het thujon gehalte nog lager (< 1/2) en is de extractie geen 100 %.

Absint wordt traditioneel gedronken door de absint in een glas te schenken en hierop een absintlepel (geperforeerd) te leggen.
Op de lepel komt een klontje suiker of een brokje witte kandij.
Laat langzaam water druppelen op de suiker.
Even nippen van de absint (wordt een melkachtige substantie) en terug water druppelen, enz.

Absint, eigen creatie

  • Ingrediënten:
    • 1 l alcohol 60 % vol
    • gedroogde kruiden: 5 g anijszaad, 5 g engelwortel, 5 g venkelzaad
    • verse kruiden uit de tuin: 20 g verse alsem (Artemisia absinthium: bloemtoppen en bovenste bladeren), 5 g verse melissebladeren
  • Bereiding:
    • verse kruiden in blender met de helft van de alcohol
    • rest van de alcohol en de gedroogde kruiden toevoegen
    • 4 weken macereren voor witte absint, 3 maanden voor groene absint

Nu zijn er 2 mogelijkheden ofwel ga je voor groene absint ofwel voor witte:

  • witte absint: destilleren (destillaat is ± 85% vol - verboden in België), 1 steranijs en 1 g frans medium toast eik chips toevoegen en 1 maand laten rijpen, filtreren en bottelen
  • groene absint: filtreren, 1 steranijs en 1 g frans medium toast eik chips toevoegen en 3 maanden laten rijpen, filtreren en bottelen ​

Absint uit het Harzgebergte

  • Ingrediënten:
    • 1 l alcohol 60 % vol
    • 25 g verse alsemtoppen
    • 35 g anijs
    • 5 g engelwortel
    • 10 g koriander
    • 30 g venkelzaad
    • 15 g steranijs
    • 1200 ml alcohol van 50% vol
  • Bereiding:
    • alles mengen en 1 week laten macereren
    • vloeistof in destilleerketel en de ketel in een bad water (au bain marie)
    • zeer langzaam 1 liter overhalen (verboden in België)
    • de rest filtreren en bewaren om absintdranken extra smaak te geven (druppel per druppel toevoegen)
    • 6 maanden rijpen ​

Absint uit de Jura

  • Ingrediënten:
    • 50 g alsemtoppen
    • 10 g gentiaanwortel
    • 50 g anijs
    • 50 g engelwortelzaad
    • 10 g hysop
    • 10 g kamillebloemen
    • 25 g venkelzaad
    • 1200 ml alcohol van 45 % vol
  • Bereiding:
    • alles mengen en 1 week laten macereren
    • vloeistof in destilleerketel en de ketel in een bad water (au bain marie)
    • zeer langzaam 1 liter overhalen (verboden in België)
    • de rest filtreren en bewaren om absintdranken extra smaak te geven (druppel per druppel toevoegen)
    • 6 maanden rijpen ​

Vermouth

  • Ingrediënten:
    • 0,5 l alcohol 60 % vol
    • gedroogde kruiden: 1 vanillestok, 1 steranijs, 20 g kininebast
    • verse kruiden: 20 g verse alsem (Artemisia absinthium: bloemtoppen en bovenste bladeren), 10 g tijm
  • Bereiding:
    • verse kruiden in blender met de helft van de alcohol
    • rest van de alcohol en de gedroogde kruiden toevoegen
    • 3 maanden macereren
    • filtreren
    • filter spoelen met 100 ml water
    • 500 ml overdestilleren zonder voorloop (in België verboden)
  • Gebruik:
    • verdund met water naar smaak, al dan niet bijzoeten
    • als concentraat in wijn zie hier. ​

Gemaakt op: 05/09/2016 / Update: 01/07/2018