Wijn en fruitwijn maken

Wijn: vaktaal en materiaal, processen, meten en rekenen
Recepten: snel tafelwijn maken, wijn- en fruitwijnrecepten
Wijnstokken verzorgen: aanplant en onderhoud, snoeien

Het begon begin de jaren 80 door een superoogst van een stoofperenboom. Na opgelegde peren, perensiroop, perengelei,... waren er nog manden vol over.
Wassen, snijden en 2 volle dagen mini-sapcentrifuge leverde 30 liter puur zoet perensap.
Een gekregen dame-jeanne, een gekoxcht waterslotje en Kitzingergist leverde een redelijk drinkbare wijn.
De interesse was gewekt, het studiewerk kon beginnen.

Onze huidige mini wijngaard
- 10 Solaris (guyot-snoei)
- 1 Witte van der Laan (gordijnsnoei)
- 1 Boskoop Glorie (gordijnsnoei)
- 1 Dornfelder (horizontale cordon-snoei)

Een eerste proef was een stok Pinot noir die als horizontale cordon gesnoeid werd  maar jammer genoeg na 4 jaar ondergronds gewurgd werd door een nabij geplante blauwe regen. De blauwe regen moest eraan geloven en een nieuwe stok werd aangeplant: een Dornfelder.
Na de bouw van de hobbyruimte, een blokhutgarage werd tegen de voorzijde hiervan een Witte van der Laan en een Boskoop Glorie aangeplant in gordijnsnoei.
De buren, fervente witte wijndrinkers sloopten de scheidingshaag. Deze werd in overleg vervangen door een lager stukje haag en een aanplant van 10 stokken Solaris. We kwamen overeen dat een deel van de Solaris oogst voor hen bestemd was.