Nord Pas-de-Calais 2002

Dag 1
Avond en vroeg donker, snel het hoogsnoodzakelijke inladen en wegwezen. Om 17 u vertrekken we richting Gent en volgen we de E 40 - Jabbeke - tot de afrit Cap Blanc Nez. Onderweg staan we een uurtje stil om te eten. Escalle aan de voet van de Cap Blanc Nez is reeds prachtig getooid in feestverlichting. Jammer geen statief bij voor een foto.
We staan moederziel alleen boven op de kaap (het noemt wel zo maar is het niet, zie hier). Ducske wordt met zijn kont in de wind gezet zoals de paarden doen. Dit voorkomt afkoeling van het alkoof, onze slaapplek.
We sluiten het gordijn van het stapelbed (gelukkig want achterin zat het verjaardagcadeau verborgen) en steken de kachel aan want het is berekoud in de leefruimte (zouden toch een verwarming op het koelwater moeten overwegen). Met een bijna volle LPG-tank hoeven we niet zuinig te zijn.
Na een uitstapje met Bach in een ijzige oostenwind, een valpartij in het donker en een glaasje wijn duiken we onder het dubbeldik dekbed.
Een zalige, lange, rustige nacht...

 
Dag 2
's Morgens herhaalde controle van de gendarmerie die ons rustig laten staan. Na het ontbijt rijden we terug naar Escalles om in het restaurant L'Escale te reserveren voor 's avonds (verjaardagsdineetje voor Daniëlle) en dan verder naar de voet van de Cap Blanc Nez.
Hier is er geen wind en is het zalig om wandelen. Ook geen mensen noch honden dus kan Bach zonder leiband naar hartelust rondkoersen.
Daarna rijden we verder naar Wissant, bij de bakker op het dorpsplein zoeken we een lekker 4-uurtje.
We maken nog een wandeling door het dorp.
Dan verder naar de Cap Griz Nez (een échte kaap). Daniëlle doet een schoonheidsslaapje en ik ga klauteren op de zandsteenrots om wat foto's en gesteentestalen te nemen om mijn lessen geologie wat kleur te geven. Het wordt snel donker en even later zijn we nog alleen met de vuurtoren. We keren terug naar Escalles.
Om 19 uur parkeren we ons op het dortpsplein en een half uurtje later wacht ons een heerlijk, verse zeevruchtenschotel!
Daarna terug naar boven, op de Blanc Nez. Nu zijn we niet langer alleen, een Franse collega staat wat verderop.
Nadat Daniëlle haar cadeau had gevonden en uitgepakt kruipen we opnieuw diep onder de wol.
Het wordt echter een rotnacht: om 2 uur komt een koppeltje vrijen vlak voor ons Ducske en laat daarbij de automotor draaien tot even na 6 uur!

Dag 3
Na  het ontbijt besluiten we langs de kust richting Calais te rijden om zo door de Westhoek, over Diksmuide en Veurne richting Antwerpen te rijden.
We komen langs de grauwe havenkant  en bijhorende buitenwijken van Calais en houden even halt in Bergues (een versterkt stadje met mooie wallen en markt) en in Diksmuide om dan vlot via de E40 naar Gent en Antwerpen te rijden.